
Interventies
Het Haags Vechtsport Collectief heeft in samenwerking met de gemeente Den Haag en het NIVM verschillende programma's in huis die een goed beschreven of een goed onderbouwde interventie als vertrekpunt hebben. Vanuit een thema of een lokaal vraagstuk kunnen we ook een programma op maat aanbieden. In dit geval maken we gebruik van werkbare elementen uit bestaande interventies en / of gaan we onderzoeken wat nodig is om lokaal het verschil te maken door onze aanpak.
Centraal in al onze programma's staat de pedagogische inzet van sport in het sociale domein. Voorbeelden van thema's waar het NIVM op kan aansluiten zijn: Inclusief sporten, Vitale sportaanbieders, Positieve sportcultuur; veilig en pedagogisch verantwoord klimaat, Weerbaarheid en agressie, Sociaal isolement, Vitaliteit, Overgewicht, Meedoen: Afstand tot de arbeidsmarkt, Voortijdig School Verlaten.
Vuist tegen Discriminatie
Aandacht voor sociale inclusie is van grote waarde, zo niet een must. De sport kan hier een prachtige bijdrage aan leveren. De sportclub is de plek waar jongeren uit alle lagen van de bevolking samenkomen en biedt daarmee een goede mogelijkheid om lesthema’s als vooroordelen, uitsluiting en discriminatie met elkaar te bespreken. Om deze omgeving te benutten en kinderen zonder vooroordelen op te laten groeien is de interventie ‘Vuist’ ontwikkeld.

Vechtende Jongeren
Vechtsporten worden steeds vaker ingezet als middel om met jongeren te werken aan doelen die verder gaan dan de sportieve vaardigheden van de vechtsporten zelf. De aantrekkingskracht van vechtsporten voor vele verschillende groepen jongeren is groot. Onderzoeken laten zowel positieve als negatieve psychosociale effecten zien. Het onderzoeksproject ‘Vechtende jongeren’ onderzocht de afgelopen twee jaar op vijf locaties of en hoe trainers aan jongeren die zich in een kwetsbare positie bevinden meer kunnen bieden dan techniektraining alleen. Op basis van deze uitkomsten heeft het NIVM een 2-jarige interventie ontwikkeld.

Vechtsport voor Iedereen
Vechtsportbeoefening is populair. Steeds meer mensen weten hun weg naar een vechtsportclub te vinden. Het aantal aanbieders van vechtsporten groeit, ook in wijken waar traditioneel niet veel sportaanbod is. Dit maken vechtsporten buitengewoon interessant om sportdeelname, mogelijk voor specifieke doelgroepen, verder te vergroten.

Respons
Een pedagogisch vechtsportprogramma op school, tijdens buurtsportactiviteiten of als nieuw aanbod van de vechtsportclub. De erkende ‘Gezonde school’ interventie Respons is gebaseerd op eeuwenoude principes en waarden uit de vechtsporten gecombineerd met actuele pedagogische visies en werkvormen. Niet de situatie zelf, maar de wijze waarop je ermee omgaat, staat centraal in de zeven Respons lessen. Combi functionarissen, buurtsport coaches, (LO) docenten of vechtsporttrainers kunnen nu snel en laagdrempelig de pedagogische kracht van vechtsport benutten.

Sport zorgt
Sportaanbod voor jongeren met uiteenlopende gedragsproblemen. Niet overal is dat vanzelfsprekend. Deze jongeren worden vaak als lastig bestempeld. Of ze vragen te veel aandacht waar niet altijd de tijd, energie of juiste begeleiding voor beschikbaar is. Terwijl sport ze juist veel kan bieden. Voor jongeren met uiteenlopende gedragsproblemen zorgt de interventie Sport Zorgt voor een passend aanbod en een samenwerkingsverband tussen sport, jeugdzorg en/of het speciaal onderwijs.

Stay cool under pressure
Vechtsporten kennen een eeuwenoude traditie in de begeleiding van de beoefenaars bij persoonlijke ontwikkeling. Ook is het een krachtig pedagogisch instrument en is de bokshandschoen een herkenbaar metafoor. Een directe no-nonsense manier om medewerkers te helpen bij het vergroten van hun zelfoplossend vermogen, mentale en fysieke weerbaarheid, plezier en het samen (kunnen) presteren. Het laten ervaren en inzien van eigen verantwoordelijkheid én mogelijkheden staat hierbij altijd centraal.

Gevecht tegen schooluitval
Jongeren worden door middel van sport gestimuleerd om vaardigheden te ontwikkelen die ze helpen bij een succesvolle schoolcarrière. Dat is de kern van het Voortijdig School Verlaten programma. Het NIVM heeft in opdracht van de MBO Raad een interventie ontwikkeld om voortijdig schoolverlaten terug te dringen. 'Met de handschoen' aan gaan we aan de slag met persoonlijke groei op een manier die de jongere aanspreekt.
